Creërend Vermogen
De feedback van CA2 voor mijn creërend vermogen was overwegend positief. Zo vonden de assessors dat uit mijn portfolio bleek dat ik met onderzoek en interviews kan komen tot een ontwerp. Dat ik artistieke ideeën ontwikkel en deze vertaal in een ontwerp. Ook benoemden ze mijn interesses als natuur, architectuur en elektronische voorwerpen en de contrasten daartussen. Dit leek ze een spannend uitgangspunt om verder te onderzoeken.
Het contrast tussen deze onderwerpen heb ik het afgelopen jaar niet veel verder onderzocht, maar wel heb ik me op andere manieren weten te ontwikkelen qua creërend vermogen. Ik denk dat mijn werk Instagram Museum, mijn draai aan het Welcome to 2039 project, een goed voorbeeld is van mijn creërend vermogen.
​
Ik wilde een werk, met een scherpe mening, maken voor in een galerij, over een actueel onderwerp. Iets waar ik zelf een sterke mening over heb is de manier waarop Instagram en sociale media ons beeld van musea en kunst heeft veranderd. Veel mensen gaan naar musea om foto’s te maken met installaties en kunst. Hierdoor verliest de kunst haar oorspronkelijke betekenis, en wordt het eerder decoratief. Ik wilde iets maken dat geëxposeerd kon worden in installatievorm, om juist de nadruk te leggen op dit, in mijn ogen, probleem rondom installatiekunst.
​
Ik bedacht om een installatie te maken waar je de kunst niet kon fotograferen. Mijn idee was om vierkante dozen van het plafond te laten hangen waar mensen met hun hoofd in konden om de kunst te bekijken. Hiervoor heb ik veel geëxperimenteerd met kleine modelletjes in verschillende vormen, om te kijken wat het best zou werken. Ook qua kunst heb ik goed onderzocht wat het beste werkt voor mijn idee. Zo heb ik verschillende media overwogen en uitgeprobeerd, zoals digitale illustratie, schilderen op gestretcht papier en schilderen op canvas. Nadat mijn uitprobeersel met het gestretchte papier niet was gelukt. heb ik uiteindelijk gekozen voor een schilderij op canvas. Niet alleen omdat dit het meest praktisch was, maar ook omdat dit het best paste bij de traditionele kunst die vaak te zien is in musea.
​
Dit was de eerste keer dat ik een autonoom werk heb gemaakt waarbij ik ook nagedacht heb over de presentatie en uitvoering. Hierdoor denk ik dat mijn werk nog beter over heeft kunnen brengen wat ik ermee wilde zeggen. Door me goed in te lezen in het onderwerp, me te verdiepen in de presentatie en de beroepscontext, en door mijn mening van te voren goed te vormen, heb ik een werk gemaakt dat precies aansloot bij mijn intenties en doel.